Vælg en side

Hvad er forskellen på et modem og en router?

Når du får udstyr med sammen med et bredbåndsabonnement eller evt. et mobilt bredbåndsabonnement får du ofte et kombineret modem/router. Men er hvad er forskellen på et modem og en router?

Et modem og en router er dog i virkeligheden to helt forskellige typer udstyr.

Modemmets funktion

Et modem kommunikerer med internetudbyderens netværk. Hvis du har et kabelmodem så kobler det på enten en fiberforbindelse, coax-forbindelse (kabel-TV) eller en xDSL forbindelse (telefonstik). Hvis det er en mobil bredbåndsforbindelse forbinder modemmet sig direkte til internetudbyderens mobilmast.

Modemmet forbinder altså til internetudbyderens netværk, og giver et ethernet-kabel output, som man kan forbinde til en computer eller sætte i en router.

Routerens funktion

En router dele bare internetforbindelsen til flere devices. En typisk router er en WiFi-router der opretter et WiFi netværk som flere andre devices kan koble sig op på. Når man først har oprettet WiFi forbindelsen kan alle der kender koden til netværket koble sig på og få glæde af det. Husk derfor også at sikre der er en adgangskode på dit WiFi netværk.

Routeren kobler sig til internettet igennem modemet. Routeren kan altså ikke forbinde til internettet uden et modem.

Kombineret modem og router

Det meste udstyr man får leveret af internetudbyderen er kombinerede modems og routere. På kablede forbindelser får man for det meste udstyret med gratis, men man skal til gengæld aflevere det igen når man opsiger abonnementet. På mobilt bredbånd skal man gerne tilkøbe enten et modem (USB-stik) eller en mobil router. Et USB-stik til mobilt bredbånd er et eksempel på et modem der ikke samtidig er en router. USB-stikket forbinder kun en enkelt computer til internettet, men giver ikke mulighed for at dele forbindelsen med andre devices.

Læs mere: Hvilket mobilnetværk benytter teleselskaberne?

Del din mening

Har du spørgsmål til ovenstående eller vil du dele mere – så skriv i kommentarfeltet nedenfor.